Zebrabalığı Araştırma Laboratuvarı
Hakkında

HÜDHAM Zebra Balığı Araştırma Laboratuvarı (HUZF), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK, 214S174) desteğiyle 2015 yılında Laboratuvar Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezi içinde kurulmuş olup, Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinasyon Birimi (HÜBAP, TAY-2017-12735 ) tarafından desteklenen başka bir proje ile geliştirilmiştir. Bu proje, farklı genlerde farklı mutasyonları (nokta mutasyonları, insersiyonlar ve delesyonlar vb.) CRISPR-Cas9 teknolojisi kullanılarak zebra balıklarında nadir hastalık modellerinin oluşturulması için mevcut teknolojik altyapının geliştirilmesine odaklanmıştır. Ve nihayet, ilaç taraması için teknik altyapı, HÜBAP'ın (TYL-2018-17472) desteğiyle geliştirilmiştir. 

HUZF'nin başlıca hedefleri şunlardır:

1. CRISPR-Cas kullanarak nadir hastalıkların zebra balığı modellerini oluşturmak ve altta yatan patolojiyi belirlemek.
2. Bu modelleri kullanarak pre-klinik tedavi yaklaşımları ve büyük ölçekli ilaç taraması, keşfi ve geliştirilmesi yapmak.

Laboratuvar, Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yetki almış olup, transgenik zebra balığı hatlarının üretilmesi, tedarik edilmesi ve yetiştirilmesi için yasal ve etik izne sahiptir. Araştırmalarımız, OECD'nin Kimyasal Testler Rehberi'nde yer alan Balık Embriyo Toksisitesi (FET) Testi ve hayvan refahı için 4R kuralına uygun olarak devam etmektedir.

Laboratuvar, yetişkin zebra balıklarını barındırmak için dört ayrı kapalı devre tank sistemine sahiptir. Yeni gelen balıklar için ayrı bir karantina ünitesi ve larva için özel bir alan bulunmaktadır. Tam kapasitede 1500 yetişkin balık barındırılabilir. 

Bu tesis, araştırmacıların sorularına zebra balığı modelini kullanarak cevap vermelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.